57651 СПОСІБ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ СПОНДИЛОАРТРОЗУ - Продан О.І.; Радченко В.О.; Сіренко О.А.; Левшин О.А.; Рябов О.В. (My University, 2003)
Спосіб хірургічного лікування спондилоартрозу включає доступ до сегментів хребта, лямінектомію, корекцію і фіксацію хребцево-рухового сегмента з виконанням міжтілового спондилодезу і пошарове ушивання операційної рани. Перед ушиванням рани здійснюють тупий доступ до верхньої частини поперечного відростка, а також розсічення інструментом з відносно гострим кінцем, наприклад распатором, зв'язки mamillo-accessorius і медіальної гілочки задньої гілки спинномозкового нерва з наступним розсовуванням обох кінців зазначеної гілочки в сторони.