Метааналіз процедур Ravitch та Nuss для лікування лійкоподібної деформації грудної клітини у дітей та підлітків - Карпінська О.Д.; Левицький А.Ф.; Пилипко В.М. (My University, 2024)
Лійкоподібна деформація грудної клітини — найпоширеніша аномалія розвитку грудної стінки, яка зустрічається у 8 із кожних 1 000 дітей. Дефект помітний при народженні приблизно у 86 % пацієнтів з деформацією грудної клітини. Мета. Провести систематичний огляд щодо порівняння лікування лійкоподібної деформації грудної клітини у дітей та молодих людей до 20 років хірургічними методами за Ravitch та Nuss за кількістю ускладнень, які виникають у найближчому (до 30 діб) та віддаленому періодах (2–3 роки). Методи. За пошуком у наукометричних базах даних знайдено 1 734 джерела, з яких для подальшого аналізу відібрано 8 робіт. Результати. Проаналізовано систематичні огляди та метааналізи, які порівнювали методи лікування лійкоподібної деформації грудної клітини в дітей і підлітків. Визначено, що на сьогодні немає рандомізованих досліджень, які б порівнювали ці процедури саме у дітей та підлітків. За проведеним порівняльним аналізом ризику виникнення ускладнень у разі хірургічного лікування лійкоподібної грудини цієї категорії пацієнтів за методами Ravitch та Nuss визначено, що немає різниці в загальній частоті ускладнень між процедурами Nuss та Ravitch під час розгляду педіатричної популяції щодо загальних, ранніх і пізніх ускладнень. Із розвитком технології Nuss ускладнення, пов’язані зі зміщенням пластин практично не зустрічаються, а розвиток нових методик контролю проведення операцій, анестезії та подальшого ведення пацієнтів знизили розвиток як післяопераційних, так і віддалених ускладнень. Висновки. За результатами проведеного метааналізу ризику розвитку ранніх і пізніх ускладнень, не можна остаточно визначити перевагу будь-якої хірургічної методики для корекції лійкоподібної деформації грудної клітини. Кількість операції за Nuss із часом зростає, тобто малоінвазивний підхід є методом вибору для пацієнтів і хірургів, хоча залишаються питання досягнення стабільності конструкції та способів корекції за Nuss у разі важких форм деформацій. До відсутності остаточних висновків призводить недостатнє число методологічних проблем аналізованих даних, серед яких обмежена кількість спостережень і велика різниця за віком у групах спостереження, відсутність стандарту подання інформації стосовно опису стану пацієнта (величини й типу деформації, первинних ускладнень з боку серцевої та дихальної систем, наявність ускладнюючих чинників).
Meta-analysis of Ravitch and Nuss procedures for the treatment of funnel-shaped chest deformity in children and adolescents
Keywords: лійкоподібна деформація грудної клітини; ускладнення; зміщення пластини; метааналіз