Застарелые вывихи предплечья - Мателенок Е.М. (My University, 2020)
Вивихи, які залишаються невправленими три та більше тижнів, називають застарілими. На сьогодні вони зустрічаються досить рідко. Мета: вивчити ймовірні причини виникнення застарілих вивихів передпліччя, проаналізувати лікувальну тактику та результати лікування. Методи: використано матеріали клінічних спостережень за 5 пацієнтами зі застарілими вивихами передпліччя (2 чоловіки, 3 жінки, середній вік (38 ± 8) років). Усім хворим проведено хірургічне лікування. Результати: причинами, які провокують виникнення застарілих вивихів, у 2 випадках було порушення лікарських рекомендацій пацієнтами, у 3 — недостатній лікарський контроль, невиконання контрольної рентгенографії кінцівки до моменту припинення іммобілізації, відсутність своєчасної корекції ведення пацієнта, помилковий вибір консервативної тактики лікування за наявності показань до хірургічного методу. Розглянуто особливості лікувальної тактики залежно від характеристик вивихів. Наведено порівняльні дані про функціональні можливості суглобів: амплітуда згинальних/розгинальних рухів до втручання становила 25° ± 6°, після — 108° ± 5°; показник оцінки функції ушкодженої кінцівки пацієнтів Mayo Elbow Performance Index до втручання дорівнював (23 ± 5) балів, у віддаленому періоді через (17 ± 2) міс. — (81 ± 7) балів (p < 0,001). Висновки: у разі задніх застарілих вивихів відкрите вправлення передпліччя можна виконувати з латерального доступу з відновленням ушкоджених колотеральних зв’язок, у разі задньобокових — доцільно користуватися заднім доступом, що дозволяє здійснити більш повноцінний артроліз, мобілізацію тканин, відновлення зв’язкових структур, а також виконувати невроліз, переміщення ліктьового нерва. За умов порівняно коротких термінів існування застарілого вивиху передпліччя можна обходитися тимчасовою фіксацією кісткових утворень суглоба однією або двома спицями, проведеними трансартикулярно, та зовнішньою фіксацією задньою гіпсовою шиною на строк від 15 до 30 днів із подальшою мобілізацією без застосування апаратів зовнішньої фіксації. Ключові слова: ліктьовий суглоб, застарілі вивихи, лікування.
Long standing forearm dislocations
Keywords: локтевой сустав; застарелые вывихи; лечение