Экспериментальное биомеханическое исследование влияния бисегментарного комбинированного переднезаднего цервикоспондилодеза на смежные позвоночные двигательные сегменты - Барыш А.Е. (Крокус, 2009)
Проведене експериментальне біомеханічне дослідження впливу варіантів бісегментарного комбінованого передньозаднього міжтілового цервікоспондилодезу сегментів С5/7 на кількісні та якісні характеристики перерозподілу внутрішнього напруження у суміжних сегментах С4-5 та С7-Th1 фізичної моделі шийного відділу хребта. Встановлено, що з чотирьох досліджених варіантів найбільш більш несприятливу дію на суміжні сегменти надають ті, у яких задній цервікоспондилодез змодельований за допомогою пластин. Оптимальним варіантом у подібних випадках є комбінація переднього міжтілового цервікоспондилодезу без додаткової фіксації пластинами та розробленого нами заднього цервікоспондилодезу за допомогою відносно нежорсткої дротяної фіксації, що надає найменш несприятливий вплив на суміжні сегменти.
Keywords: шийний відділ хребта; комбінований передньозадній цервікоспондилодез; суміжні сегменти