Хірургічне лікування статичних деформацій переднього відділу стопи у дорослих - Прозоровський Д.В. (My University, 2024)
Роботу присвячено створенню алгоритмізованої системи лікування статичних деформацій переднього відділу стопи у дорослих та визначення критеріїв прогнозування щодо отримання результатів їх лікування. Доведено, що shevron остеотомія при корекції вальгусної деформації першого пальця стопи залежить від товщини кортикального шару плеснової кістки та має обмеження щодо можливості корекції кута М1М2, який не повинен перевищувати показник 15°. В той же час, коригувальна остеотомія scarf не залежить від товщини кортикального шару кістки і може скорегувати кут М1М2 до 20°. Проксимальна коригувальна остеотомія першої плеснової кістки має можливість максимальної корекції її варусної девіації та дозволяє усунути її деформацію при куті M1M2 до 24°. Доведено, що при усунені явищ метатарзалгії, остеотомія за Weil має самі низькі коригувальні можливості підйому головки плеснової кістки при стоянні і при ходьбі при куті між віссю плеснової кістки та площиною опори менш 20°, тому її використання доцільно для усунення метатарзалгії при відсутності зменшення повздовжнього склепіння стопи. Helal остеотомія забезпечує самий широкий діапазон підйому головки плеснової кістки при її розмірі до 10 мм, який не залежить від наявності будь-якого ступеня повздовжньої плоскостопості, але має технічні обмеження при фіксації кісткових фрагментів плеснової кістки. Розроблена клиноподібна дистальна остеотомія проста у виконанні, може коригувати довжину плеснових кісток, не залежить від висоти повздовжнього склепіння стопи, має діапазон корекції підйому головки плеснової кістки до 3 мм, але він залежить від її діаметру, тому її використання доцільне для лікування метатарзалгії при величині діаметру головки не менш ніж 10 мм. Доведено, що при лікуванні деформації quintus varus діапазон корекції V плеснової кістки залежить від рівня остеотомії та величини вальгусного відхилення V плеснової кістки. Так коригувальні остеотомії за Weil та shevron можуть бути застосовані та ефективні в використанні при куті M4M5, який не перевищує показник в 14°. В тих випадках, коли кут M4M5 перевищує показник 14°, необхідно застосовувати проксимальні коригувальні остеотомії V плеснової кістки. На підставі проведеного математичного моделювання доведено, що накісткова пластина є найкращім засобом фіксації кісткових фрагментів при проксимальній остеотомії першої плеснової кістки, яка застосовується для корекції вальгусної деформації першого пальця стопи. На підставі клінічних та рентгенологічних досліджень запропоновано клінікорентгенологічну класифікацію статичних деформацій переднього відділу стопи, яку було покладено в основу розробки алгоритмізованої системи лікування цих деформацій.
Keywords: статичні деформації переднього відділу стопи, хірургічне лікування вальгусної деформації першого пальця стопи, хірургічне лікування деформацій 2-5 пальців стопи, хірургічне лікування метатарзалгії.