53904 Апарат зовнішньої фіксації - Хмизов С.О.; Попсуйшапка О.К. (My University, 2003)
Апарат зовнішньої фіксації містить дві встановлені на відстані одна від одної з можливістю відносного переміщення між собою за допомогою нарізних штанг дугоподібні перфоровані пластини з тримачами кісткових стрижнів. Тримач стрижнів однієї з пластин виконаний у вигляді декількох, не менше двох, відділених один від одного і закріплених на пластині по обидва боки від її осі симетрії дискових притискачів з зовнішнім діаметром, що менший за висоту пластини. На спряженому з пластиною боці кожного з притискачів виконані нарізний отвір і асиметрично розташований паз для кісткового стрижня. Кожний притискач з'єднаний з пластиною за допомогою кріпильного гвинта, який пропущений крізь отвір в пластині і нарізний отвір у притискачі. Асиметричні пази у притискачах виконані півциліндричної форми. Асиметричні пази і нарізні отвори у притискачах виконані розташованими по один бік від осі симетрії притискачів.