Способи черезшкірної фіксації відламків у разі надвиросткових переломів плечової кістки в дітей та підлітків - Бур’янов О.А.; Кваша В.П.; Науменко В.О.; Ковальчук Д.Ю.; Пилипчук О.Р.; Омельченко Т.М.; Рогозинський В.О. (My University, 2024)
Мета. Провести метааналіз та оцінити клінічну ефективність і безпечність застосування перехрещеної та латеральної фіксації відламків у разі надвиросткових переломів плечової кістки в дітей та підлітків. Методи. Здійснено пошук літератури в базах даних PubMed та EMBASE з 2015 до грудня 2023 року використовуючи такі терміни: «supracondylar fractures of distal humerus in pediatric patients», «treatment», «methods of fixation», «pinning configuration», «biomechanical analysis of pin placement». За критеріями включення та виключення відібрано та проаналізовано джерела літератури анатомо-біомеханічних і клінічних досліджень, які стосуються застосування перехрещеної та латеральної фіксації відламків у разі надвиросткових переломів плечової кістки в дітей та підлітків. Огляд підготовлено згідно з рекомендаціями «Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-analysis (PRISMA) guidelines». Результати. Порівняльний аналіз даних експериментальних досліджень ступеня стабілізації відламків у разі перехрещеної та латеральної конфігурації фіксуючих конструкцій вказує на протиріччя висновків, які зумовлені неоднорідністю дизайнів під час їхнього проведення. Головним недоліком латерального способу є підвищений ризик втрати фіксації. Під час застосування (Flynn критерії) виявлено, що обидва типи стабілізації перелому забезпечують рівнозначні клінічні результати. Недоліком використання перехресного кріплення є ятрогенне ушкодження ліктьового нерва. Висновки. Перехрещена фіксація за результатами анатомо-біомеханічних досліджень забезпечує більш жорстке кріплення відламків у разі надвиросткових переломів плечової кістки в дітей та підлітків. Проте клінічні результати, які базуються на рентгенологічних і функціональних показниках (включаючи бали за критерієм Флінна), указують на відсутність істотної різниці між двома типами конфігурації фіксації. Утім констатують суттєві ризики ятрогенного ушкодження ліктьового нерва за перехрещеної фіксації, що обгрунтовує необхідність застосування мінівідкритої техніки в разі застосування медіальної фіксуючої конструкції.
Methods of percutaneous fixation of fragments in supracondylar humerus fractures in children and adolescents
Keywords: Надвиросткові переломи в дітей та підлітків; лікування; методи фіксації; конфігурація фіксації; біомеханічні дослідження; метааналіз