Теорія систем, системний підхід концептуальне моделювання в управлінні науковою діяльністю. - Сіменач Б.І. (Крокус, 2003)
На основі літературних даних [2,7,10,17,20,21], присвячених загальним питанням управління науковою діяльністю власних досліджень та спостережень, ми коротко викладємо основні уявлення про системність, системний підхід, моделювання та концептуальне моделювання які складають теоретико-методологічний базис інтеграційних досліджень [34]. Такі знання потрібні будь-якому науковцю, який працює на інтеграційному рівні, незалежно від фахової орієнтації та рівня наукової підготовки. Адже, якщо для наукової роботи в емпіричних умовах достатньо спеціального знання, то для досліджень на інтеграційному рівні необхідна різноманітна спеціальна підготовка.