Можливість розвитку остеопорозу й аваскулярного некрозу на фоні пандемії COVID-19. Огляд літератури - Притула Н.Ю.; Федотова І.Ф.; Гольбаум М.Б. (My University, 2022)
Пандемія коронавірусу SARS-CoV-2 (COVID-19) спонукала до проведення наукових досліджень. Сформульовано гіпотези щодо його патогенетичних механізмів і лікування, визначено небажані наслідки інфекції. Мета. Надати корисну для клініцистів інформацію про можливі ускладнення з боку опорно-рухової системи після перенесеного COVID-19 для вчасного застосовування ефективних методів їхньої профілактики. Методи. Електронні бази даних PMC, PubМed і Scopus використано для пошуку джерел інформації, опублікованих із грудня 2019 до грудня 2021 року. Переглянуто повний текст статей, щоб підтвердити їхню відповідність зазначеній меті огляду. Результати. Пацієнти після важкого перебігу SARS-CoV-2 мають високий ризик виникнення таких ускладнень, як остеопороз і аваскулярний остеонекроз, що обумовлено низкою причин. Відмічено, що гіпокальціємію розглядають як показник тяжкості й прогресування перебігу COVID-19. Дефіцит вітаміну D збільшує ризик зараження на COVID-19 і пов’язаний із тяжкістю та зростанням смертності від інфекції. Зменшення проліферації та диференціації остеобластів може спровокувати підвищений рівень цитокінів за умов цитокінового шторму. Гіпоксія, спричинена SARS-CoV-2, є важливим чинником підвищення диференціації й активності остеокластів і, відповідно, посилення остеорезорбції. Установлено взаємозв’язок між розвитком аваскулярного остеонекрозу та тривалим застосовуванням високих доз кортикостероїдів у пацієнтів із тяжким гострим респіраторним синдромом. Висновки. Тривають дослідження щодо ускладнень із боку опорно-рухової системи після COVID-19 для коректного прогнозування й ефективної профілактики. Використовувати кортикостероїди в лікуванні пацієнтів із COVID-19 слід зважено. Необхідно приділяти увагу діагностиці остеопорозу, оскільки в госпіталізованих пацієнтів є багато чинників ризику підвищеної крихкості кісток. Хворим із наслідками інфекції COVID-19 знадобиться комплексний план відновлення та реабілітаційного лікування.
The possibility of osteoporosis and avascular necrosis caused by the COVID-19 pandemic. Analysis of literature
Keywords: COVID-19; остеопороз; аваскулярний остеонекроз; кортикостероїди; дострокові ускладнення