• Розробити концепцію лікування травматичних та вогнепальних вибухових переломів тіл хребців грудного та поперекового відділів хребта - • Радченко В.О.; Попсуйшапка К.О. (My University, 2020)
• Методи дослідження – клінічні, рентгенологічні та рентгенометричні, магнітно-резонансна та комп’ютерна томографія, статистичні. У результаті проведеної НДР було встановлено закономірності деформування хребта в разі переломів тіл хребців грудного і поперекового відділів заумов різного обсягу руйнування анатомічних структур. Доведено наявність залишкової фіксованості та залишкової деформації хребта, згідно з якими встановлено основні типи кіфотичної деформації (пружно-пластична, контрольовано-пластична і неконтрольовано-пластична), які визначають тактику лікування. Обґрунтовано механічну ефективність транспедикулярних конструкцій із різною кількістю фіксованих хребтових рухових сегментів. Встановлено, що максимальні напруження в транспедикулярних конструкціях виникають у стрижнях на рівні кріплення верхніх і нижніх гвинтів. На математичній моделі визначено зниження напруження у зруйнованих хребцевих рухових сегментах зі збільшенням кількості фіксованих хребців. Встановлено, що використання міжхребцевої опори призводить до зменшення напруження в задніх відділах хребта та металевої конструкції.
Keywords: • ПЕРЕЛОМИ ТІЛ ХРЕБЦІВ, ГРУДНИЙ ТА ПОПЕРЕКОВИЙ ВІДДІЛИ ХРЕБТА, ДЕФОРМАЦІЯ ХРЕБТА ТА ХРЕБТОВОГО КАНАЛУ, ТРАНСПЕДИКУЛЯРНІ КОНСТРУКЦІЇ