Післярепозиційний гіперпресійний синдром при природженому вивиху стегна - Корольков О.І.; Korolkov A.I. (My University, 1999)
На основі концептуального моделювання, експериментальних і клінічних досліджень установлено, що роздільне розвинення голівки стегнової кістки та кульшової западини зумовлює формування їх об'ємної і просторової невідповідності та виникнення м'якотканинного дисбалансу. Структурні аномалії будови кістково-хрящових та м'якотканинних елементів суглоба проявляються у вигляді порушення рівноваги навантаження, що супроводжується створенням «критичних зон» з наступним руйнуванням і реакцією організму у вигляді запально-дистрофічного процесу різного ступеня вираженості, описаного автором як "післярепозиційний гіперпресійний синдром" при природженому вивиху стегна, що має своє теоретичне обгрунтування, певний клінічний перебіг, свої діагностичні та прогностичні ознаки і симптоми. Система діагностики кульшового суглоба при природженому вивиху стегна уточнена і доповнена ознаками та симптомами, що забезпечують прогнозування, виявлення і розпізнавання післярепозиційного гіперпресійного синдрому.
Postreduction hyperpressure syndrome of the congenital hip dislocation
Keywords: кульшовий суглоб; природжений вивих стегна; післярепозиційний гіперпресійний синдром; об'ємна і просторова відповідність; м'якотканинний дисбаланс; Hip joint; congenital hip dislocation; postreduction hyperpressure syndrome; soft tissue imbalance; shape and volume differences