Експериментальне вивчення реакцій кісткової тканини та біомеханічних властивостей системи «імплантат – кістка» у разі використання інноваційних 3d-друкованих матеріалів з полімолочної кислоти та трабекулярного титану - Корж М.О.; Філіпенко В.А.; Підгайська О.О. (My University, 2022)
Створені за допомогою 3D друку імпланти з полілактиду та титану. В подальшому, для вивчення можливості їх застосування в ортопедії та травматології були проведені серії біомеханічних досліджень в експериментальній лабораторії, дослідження розподілу напружень методом кінцевих елементів, експериментальних досліджень на щурах. В подальшому проведено клінічну апробацію імплантів, що виготовлені за допомогою 3D друку. Дослідження показали, що надруковані 3D імпланти не мають негативного впливу на гематологічні, біохімічні показники крові тварин, вони є біосумісними та мають біоінтеграційні якості. Титанові 3D-імплантати з різною структурою поверхні відрізнялися остеоінтегративними якостями. Найкращі показники остеоінтеграції були отримані в експерименті із застосуванням пористого титану та пористого танталу. Результати розрахунків показали, що використання двох імплантатів з полімолочної кислоти дозволяють зменшити напруження в пластині і гвинтах, збільшити жорсткість системи «кістка-імплантат». У пацієнтів з переломом проксимального відділу плечової кістки при наявності остеопорозу виконано відкриту репозицію та накістковий металоостеосинтез пластиною PHILOS та з додатковим використанням 3D PLA імплантатів з метою зміцнення фіксації. Іншим хворим проведено первинне реверсивне тотальне ендопротезування плечового зуглоба розробленим тотальним реверсивним ендопротезом, який виготовлений за допомогою індивідуального 3 D друку з титанового порошку. За допомогою морфометричного оцінювання були вивчені ознаки остеоінтеграції металевих 3D імплантатів.
Keywords: ПОЛІЛАКТИД; 3D ДРУК; ТИТАНОВІ ІМПЛАНТАТИ; ПЛЕЧОВА КІСТКА; НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНИЙ СТАН; РЕАКЦІЯ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ; ОСТЕОІНТЕГРАЦІЯ; БІОСУМІСНІСТЬ