Зміни маркерів ремоделювання кісткової тканини та запального процесу в сироватці крові білих щурів у разі заповнення дефектів стегнової кістки імплантатами на основі полілактиду та трикальційфосфату із мезенхімальними стовбуровими клітинами - Гонтар Н.М. (My University, 2023)
Мета. На підставі аналізу маркерів запалення та метаболізму кісткової тканини в сироватці крові лабораторних щурів оцінити перебіг ремоделювання кістки після заповнення дефекту в дистальному метафізі стегнової кістки 3D-друкованими імплантатами на основі полілактиду та трикальційфосфату (3D-І) самостійно або в комбінації з мезенхімальними стромальними клітинами (МСК). Методи. Використано 53 білих щурів, яких розподілили на групи: інтактна (5 тварин) — операцію не виконували; Контроль (15) — 3D-І; Дослід І (15) — 3D-І + культивовані алоМСК; Дослід ІІ (15) — 3D-І + введення алоМСК у ділянку хірургічного втручання через 7 діб після імплантації. Досліджено: вміст глікопротеїнів (ГП), інтерлейкіну-6 (ІЛ- 6), остеокальцину, хондроїтинсульфатів (ХС), загального білка, кальцію, активності лужної (ЛФ) та кислої фосфатаз і розраховано їхнє співвідношення, індекси мінералізації. Результати. Порівняно з інтактними тваринами визначено більші показники у щурів групи Контроль: вмісту ГП на 39,73; 32,88; 23,29 %; ХС — 250,00; 222,09 і 196,51 %, активності ЛФ — 81,67, 51,03, 39,36 %, на 15-ту, 30-ту та 90- ту доби досліду; ІЛ-6 — 44,89; 60,06 % на 15 та 30-ту доби. У щурів групи Дослід І: вміст ГП — на 82,19; 65,75, 57,53 %, ІЛ-6 — 72,14; 96,59; 79,88 %, ХС — 306,98; 276,74; 253,49 %; активність ЛФ — 63,73; 129,70; 51,28 %, на 15-ту, 30-ту та 90-ту доби досліду. У групі Дослід ІІ: на 15-ту, 30-ту та 90-ту доби був більшим вміст ГП на 27,40; 26,03; 129,18 %; ХС — на 175,58; 137,21 та 115,12 %; активність ЛФ — 192,99; 178,02, 76,31 %; на 15-ту та 30-ту доби: ІЛ-6 — на 37,46; 20,74 %. Висновки. У разі заповнення дефекту 3D-друкованими імплантатами визначено біохімічні ознаки помірного запалення; 3D-друкованими імплантатами разом із МСК — вираженого запалення, уповільнення кісткоутворення, формування сполучної тканини; 3D-друкованими імплантатами з післяопераційним введенням МСК — помірного запалення і оптимальних умов для загоєння дефекту кістковою тканиною.
Changes in markers of bone tissue remodeling and the inflammatory process in the blood serum of white rats in case of defect filling of the femur with implants based on polylactide and tricalciumphosphate with mesenchymal stem cells
Keywords: дефект; моделювання; регенерація; ксеноімплантат; полілактид; трикальційфосфат; мезенхімальна стовбурова клітина; біохімія; cполучна тканина