Розробити диференційовані підходи до хірургічного лікування пацієнтів з пухлинами кісток тазу - Вирва О.Є.; Малик Р.В. (My University, 2023)
Мета роботи – розробити та обґрунтувати нові методики хірургічного лікування хворих на пухлини кісток тазу із ураженням кульшової западини з метою покращення результатів лікування. Методи дослідження – аналітичний, патентно-інформаційний, статистичний, метод математичного моделювання, клінічний, рентгенологічний, патентно-інформаційний. В роботі проведено порівняльний аналіз існуючих методик хірургічного лікування пацієнтів із злоякісними пухлинами кісток тазу. Виявлено переваги та недоліки різних методик резекцій таза та їхніх реконструкцій. Виконано метааналіз даних результатів лікування та ускладнень у пацієнтів з злоякісними пухлинами кісток тазу. Проведено аналіз даних комп’ютерних томограм тазу хворих з різними нозологічними формами пухлин та різними локалізаціями патологічних вогнищ. Проведено динамічне математичне моделювання із використанням інструментів для вирішення зворотної задачі динаміки та статичної оптимізації на математичних скелетно-м’язових моделях для вивчення впливу анатомічних параметрів розташування стегнової кістки по відношенню до кісток тазу на функціональність суглобів та м’язів нижніх кінцівок. Створено нову методику реконструкції ацетабулярної ділянки кісток тазу та проведено її клінічну апробацію. В результаті проведеного аналізу результатів хірургічного лікування пацієнтів з пухлинами кісток тазу виявлено основні ускладнення та особливості оперативних втручань у разі застосування різних методик резекцій.
Keywords: ПУХЛИНИ КІСТОК ТАЗУ; ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ; ПІСЛЯРЕЗЕКЦІЙНІ КІСТКОВО-СУГЛОБОВІ ДЕФЕКТИ; ПУХЛИННІ ЕНДОПРОТЕЗИ; АЛОТРАНСПЛАНТАТИ; АЛОКОМПОЗИТНЕ ЕНДОПРОТЕЗУВАННЯ