41214 Спосіб діагностики латерального артрогенного дегенеративного стенозу поперекового відділу хребтового каналу - Радченко В.О.; Скіданов А.Г.; Попсуйшапка К.О.; Левшин О.А.; Нессонова М.М. (My University, 2009)
Спосіб діагностики латерального артрогенного дегенеративного стенозу поперекового відділу хребтового каналу, що включає виконання аксіальної комп'ютерної томографії хребтово-рухових сегментів поперекового відділу хребта та вимірювання на комп'ютерних томограмах сагітального розміру лівого та правого бічних заглиблень хребтового каналу, причому комп'ютерну томографію виконують з кроком томографування не більше 3 мм і визначають візуально на виконаних томограмах форму поперечного перерізу хребтового каналу на рівні верхньої, середньої та нижньої третин висоти кореня дуги четвертого і п'ятого поперекових та першого крижового хребців або як округлу або як трилисникову, визначають хребці, в яких хребтовий канал має в поперечному перерізі округлу форму принаймні на рівні нижньої та середньої третин висоти кореня дуги хребця, і кваліфікують їх як хребці без латерального артрогенного стенозу, визначають хребці, в яких хребтовий канал має в поперечному перерізі трилисникову форму принаймні на рівні нижньої третини висоти кореня дуги хребця, візуально аналізують їх на наявність ознак інклінації з боку принаймні одного з двох верхніх суглобових відростків суміжного нижчележачого хребця і у разі виявлення ознак інклінації та клінічних ознак стиснення нервового корінця кваліфікують як хребці з латеральним артрогенним стенозом хребтового каналу на рівні нижньої третини висоти кореня дуги хребця.