Кальційфосфатні цементи для пластики порожнинних дефектів кісткової тканини - Поплавська К.С. (My University, 2023)
цементи, тверда фаза яких складається з α′-TКФ або α′-TКФ, армованого голчастими кристалами ГА, є біосумісними, мають остеоіндукутивні й остеокондуктивні якості. Наступний розділ роботи присвячений комп’ютерному моделюванню зміни напружено-деформованого стану системи «таз-ендопротез». В результаті проведеного дослідження визначено, що наявність порожнинного дефекту верхньої стінки кульшової западини призводить до підвищення рівня напружень у всіх контрольних точках моделі. Так, напруження в ділянці верхньої стінки кульшової западини зростають до 24,3 МПа, задньої – до 20,5 МПа, у дні кульшової западини – до 3,7 МПа і навколо дефекту – до 2,7 МПа. Методом скінчених елементів обґрунтовано можливість використання в якості матеріалу для заповнення порожнинних дефектів кісткової тканини метастабільного цементу на основі трикальційфосфату, посиленого голками гідроксилапатиту. Використання біодеградуючих цементів з метою заповнення порожнинних дефектів наближує показники напружень в кульшовій западині до рівня моделі без дефекту, створюючи умови до формування повноцінного контакту на межі ендопротез/кісткова тканина. Виходячи з власного досвіду та результатів експериментальних досліджень визначено характеристики, сформульовано методику заміщення, та обґрунтовано можливість використання вищезазначеного матеріалу в клінічний практиці.
Keywords: травматологія; ортопедичні операції; біодеградація; α′- трикальційфосфат; кальційфосфатний цемент; біокераміки; біодеградація; регенерація кістки; порожнинні дефекти кісткової тканини; кісткові цементи; експеримент; скінчено-елементна модель; моделювання; біомеханічне моделювання; компʼютерне моделювання; напружено-деформований стан; модель; ендопротезування; тотальне ендопротезування; кульшовий суглоб; ендопротезування кульшового суглоба; первинне ендопротезування