Ізольовані, множинні та поєднані пошкодження таза (травматична хвороба, метаболізм, оцінка важкості, прогноз, лікування) - Пастернак В.М.; Pasternak V.N. (My University, 1998)
Захищається 58 наукових робіт, 7 авторських свідоцтв і патентів, які відображають отримані результати лікуваня, клінічного та лабораторного дослідження 1167 постраждалих з ізольованими, множинними та поєдна- ними пошкодженнями таза. Здійснена оцінка стану метаболічних процесів у постраждалих з різної важкості пошкодженнями таза, ускладненим та неускладненим перебігом травматичної хвороби. Встановлено ступінь вираженості метаболічної відповіді на травму є пропорційною важкості пошкоджень і залежить від методів лікування і термінів їх здійснення. Визначені особливості патоге- нетичних механізмів розвитку і перебігу травматичної хвороби у постраж далих з пошкодженнями таза, встановлена оцінка важкості травм таза. Показано нестабільний характер пошкодження таза є показником до ургентної хірургічної допомоги, її здійснення забезпечує зниження ступе- ня вираженості та тривалості катаболічної фази процесів обміну. Розробле ний спосіб прогнозування травматичної хвороби. Створена патогенетично обгрунтована диференційована система на- дання спеціалізованої медичної допомоги постраждалим з ізольованою, множинною та поєднаною травмою таза, заснована на використанні у лікувальному комплексі гострого періоду травми розроблених засобів та способів стабілізації таза, апаратів та технології позаосередкового остео- синтезу, багатокомпонентної збалансованої інфузійно-трансфузійної те- рапії, активної тактики ведення на етапах у відповідності з характером та важкістю пошкоджень, прогнозом перебігу, що дозволило поліпшити на- слідки лікування та знизити летальність.
Multiple and Combined Lesions of the Pelvis (Traumatic Disease, Metabolism, Severity Evaluation, Prognosis, Treatment)
Keywords: таз; травма; політравма; травматична хвороба; метаболізм; оцінка важкості; прогноз; лікування; позаосередковий остеосинтез; pelvis; trauma; polytrauma; traumatic disease; metabolism; evaluation of severity; prognosis; treatment; extrafocal osteosynthesis