Хірургічні методи відновлення суглобового хряща: огляд літератури та метааналіз - Бурʼянов О.А.; Омельченко Т.М.; Левицький Є.А. (My University, 2022)
Мета. Оцінити клінічну ефективність і безпечність застосування позаклітинного матриксу (extracellular matrix, ECM), аутологічного матриксу індукції хондрогенезу (Autologous Matrix Induced Chondrogenesis, AMIC), мезенхімальних стромальних клітин жирової тканини (adipose tissue derived mesenchymal stem cell, AD-MSCs) та мезeнхімальних стромальних клітин кісткового мозку (bone marrow mesenchymal stem cells, BM-MSCs) для лікування остеохондральних дефектів колінного та надпʼятково-гомілкового суглобів. Методи. Пошук у PubMed, Embase та ручний проведені із 2018 року до січня 2022. Включено статті з рівнем доказовості І‒ІV, вивченням остеохондральних дефектів понад 0,5 см2, тривалістю спостереження за понад 10 пацієнтами не менше року, визначенням балів за VAS (Visual Analogue Scale), Tegner Activity Scale, FAOS (Foot and Ankle Outcome Score). Результати оцінювали через 1–2, 3–5 та понад 5 років спостереження. Метааналіз проведений за допомогою RStudio. Результати. Включено 14 досліджень із 720 пацієнтами. ECM, AMIC, AD-MSCs та BM-MSCs показали значно кращі результати порівняно з процедурами стимуляції кісткового мозку (marrow stimulation procedures, MSP) за шкалами VAS, Tegner Activity Scale, FAOS. У пацієнтів, які отримали лікування за методикою AMIC + BMAC визначено кращі функціональні результати порівняно зі стандартною методикою AMIC. Рівень невдалих маніпуляцій із подальшим проведенням ревізійних операцій у групі MSP значно вищий, ніж в інших через 4 та більше років спостереження. Отримані в довгостроковому дослідженні результати не показали жодних погіршень через 5 та більше років. Висновки. Сучасні методи відновлення хряща в порівнянні зі створенням мікропереломів і мікросвердленням забезпечують якісніший регенерат, кращі довгострокові результати, мають меншу кількість ускладнень і вищі показники повернення до активності. Майбутні дослідження мають бути тривалішими й охоплювати більш репрезентативні популяції для визначення ефективності та безпеки цих методів.
Surgical techniques for the articular cartilage repair: literature review and meta-analysis
Keywords: oстеохондральні дефекти; позаклітинний матрикс; аутологічний матрикс для індукції хондрогенезу; мезенхімальні стромальні клітини жирової тканини; мезенхімальні стромальні клітини кісткового мозку; метааналіз