0118U006950. Вивчити біомеханічні особливості стояння та ходьби хворих при тривалому перебігу захворювань кульшового суглобу (остаточний) (2019-2021) - Тяжелов О.А.; Карпінський М.Ю.; Карпінська О.Д. (My University, 2024)
Робота присвячена вивченню біомеханічних маркерів набутих патологічних особливостей стояння та ходьби людини, при тривалому перебігу захворювань кульшового суглобу та їх клінічний вплив на результати ендопротезування у ближні та віддалені терміни. Створено концептуальну, чотири математичні та клінічну моделі, які розглядають роботу м’язів нижньої кінцівки в умовах обмеження рухів в куль-шовому суглобі. Концептуальна модель розглядає фізіологічний процес формування вродженої формули тіла та процес її перебудови внаслідок тривалого дегенеративного процесу. На математичних моделях були розглянуті зміни у м’язах нижньої кінцівки та тазового поясу при обмеженнях рухів в кульшовому суглобі при стояння та ходьбі. Клінічна модель (волонтери) показала особливості статографічних параметрів при обмеженні рухів в кульшових суглобах. Проведені клінічні дослідження стояння та ходьби хворих на коксартроз до та після ендопротезування показали особливості рухових патернів хворих та дозволили визначити постуральні маркери, які зберігаються у хворих після артропластики.
Звіт НДР
Keywords: система опори та руху; компенсаторно-пристосувальні реакції; концептуальне моделювання; математичне моделювання