Хірургічне лікування дефектів кісток кінцівок унаслідок вогнепальних поранень - Родіонов А.В.; Носівець Д.С.; Бець В.Г.; Воронець В.В.; Денисюк М.А. (My University, 2024)
Проаналізовано літературні джерела та виявлено, що в умовах війни ушкодження кінцівок унаслідок бойової травми сягають від 44 до 70 % від усіх травм опорно-рухового апарата. Майже у 80 % поранених вогнепальні переломи кісток характеризуються наявністю кісткового дефекту різної величини. Незважаючи на певні труднощі й ускладнення, під час лікування дефектів кісток в арсеналі ортопедів-травматологів є досить ефективні методики. Наразі перспективним напрямом є технології виготовлення індивідуального імплантата за допомогою 3D-друку каркасів наявних дефектів кісток і накістковий остеосинтез двома пластинами з аутокістковою пластикою. Мета. Навести можливості хірургічного лікування осіб із дефектами кісток кінцівок унаслідок вогнепальних поранень. Подано попередні результати хірургічного лікування 2 військовослужбовців із діафізарними дефектами кісток унаслідок вогнепальних поранень верхньої та нижньої кінцівок, які лікувалися у травматологічному відділенні військово-медичного клінічного центру Східного регіону у період 2022–2024 роки. Для вдосконалення функціональних результатів запропоновано три етапи відновного лікування та впроваджено відповідні реабілітаційні заходи. Для заміщення кісткових дефектів використовували метод «double-plating» з аутокістковою пластикою й індивідуальні імплантати, виготовлені методом 3D-друку. Результати хірургічного лікування оцінювались за клініко-рентгенологічними та функціональними показниками. Встановлено, що фіксація двома пластинами в поєднані з аутогенною кістковою пластикою забезпечує стабільність фіксації, що сприяє консолідації кісткового дефекту та відновленню функціональної спроможності кінцівки, а використання індивідуальних імплантатів, виготовлених методом 3D-друку дозволяє замістити втрачену кісткову тканину, що приводить до відновлення та збереження функціонального стану ушкодженої кінцівки.
Surgical treatment of bone defects of the extremities after gunshot injuries
Keywords: Дефекти кісток; індивідуальні імплантати; 3D-друковані каркаси; остеосинтез; вогнепальні поранення; бойова травма; верхня та нижня кінцівки