Відновлення стабільності таза при ушкодженнях та захворюваннях крижово-клубових суглобів - Істомін А.Г.; lstomin A. (My University, 2002)
В дисертації з позицій системного підходу розроблено новий напрямок у вивченні патомеханіки нестабільності таза. Для визначення ролі зв’язок крижово-клубових суглобів в збереженні стабільності таза був розроблений оригінальний спосіб їх експериментального дослідження та пристрій для його здійснення. Отримані в експерименті дані дозволили розробити математичну модель та концепцію нестабільності таза. Запропонована тривимірна модель таза, яка створена з використанням методу кінцевих елементів основана на комп’ютерній обробці отриманих даних ядерної магнітно-резонансної томографії. На основі концепції нестабільності таза відповідно даних експериментальних, клінічних. рентгенологічних та ЯМР-томографічних досліджень розроблено алгоритм діагностики та лікування ушкоджень крижово-клубових суглобів. Застосування комбінації позаосередкового та заглибного остеосинтезу дозволило оптимізувати лікування вертикально нестабільних та поліфрагментарних ушкоджень крижово-клубових суглобів. Тактика лікування деструктивно-дистрофічних, запальних та пухлинних уражень крижово-клубових суглобів визначалась формою порушень біомеханіки поясу нижніх кінцівок. Застосування математичної моделі таза для диференціації підходів до відновлення стабільності таза дозволило обгрунтувати систему радикально-зберігаючих та реконструктивних операцій для лікування захворювань крижово-клубових суглобів.
The pelvic stability restoration in sacroiliac joints injuries and diseases
Keywords: крижово-клубовий суглоб; стабільність таза; метод кінцевих елементів; концептуальна модель; лікування; sacroiliac joint; pelvic stability; finite elements method; conceptual model; treatment