Реконструктивно-відновлювальні операції при пошкодженнях хребта з використанням гідроксилапатитної кераміки (експериментально-клінічне дослідження) - Шимон В.М.; Shimon V.M. (My University, 2003)
В дисертації на основі системного підходу, концептуального обґрунтування, експериментальних, морфологічних та біомеханічних досліджень, а також методів математичного моделювання розроблено новий напрямок у хірургічному лікуванні травматичних ушкоджень хребта з використанням ГАП. В експериментах на 186 білих лабораторних щурах обґрунтована доцільність диференційованого застосування гранул, порошку та щільних зразків ГАП при різних видах травматичних ушкоджень хребта – тіл хребців, міжхребцевих дисків та при їх сумісному ушкодженні. Математичне моделювання з використанням методу кінцевих елементів дало можливість не тільки планувати, але й прогнозувати результати хірургічних втручань при травматичних ушкодженнях хребта. Розроблені основні принципи стабілізуючих операцій, а також інструментарій, рекомендації і схеми хірургічного лікування травматичних ушкоджень хребта з використанням ГАП. Прооперовано та проведено аналіз результатів лікування 91 пацієнта з різноманітними видами ушкоджень грудного та поперекового відділів хребтового стовпа.
Reconstructive-reparative operations in vertebral column injuries with the use of hydroxylapatite ceramics (experimental-clinical investigation)
Keywords: травматичні ушкодження хребта; гідроксилапатит; морфологія; біомеханіка; математичне моделювання; метод кінцевих елементів; концептуальна модель; лікування; traumatic injuries of the vertebral column; hydroxylapatite; morphology; biomechanics; mathematical modeling; finite elements method; conceptual model; treatment