МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЗАКЛАДАМ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЩОДО ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ НАСТАНОВ ВІДКРИТОЇ НАУКИ - Драч І.; Петроє О.; Бородієнко О.; Регейло І. (My University, 2024)
Концептуальну основу методичних рекомендацій складає запропонована авторами модель імплементації відкритої науки у ЗВО. Зміст методичних рекомендацій складають такі основні розділи: загальні положення; мета та завдання впровадження відкритої науки; цінності та принципи відкритої науки; імплементація відкритої науки в ЗВО; очікувані результати імплементації настанов відкритої науки в ЗВО. Методичні рекомендації сприятимуть виконанню Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження національного плану щодо відкритої науки» в Україні на період до 2030 р.» з реалізації таких основних його завдань, як: забезпечення відкритого доступу до наукових результатів та науково технічної інформації; забезпечення відкритого доступу до дослідницької інфраструктури; створення умов для проведення ефективної роботи з науково технічною інформацією та об’єктами дослідницької інфраструктури, що наявні у відкритому доступі; популяризація науки, поширення наукових знань та залучення громадян до участі в науковій та науково технічній діяльності; удосконалення системи оцінювання якості наукової та науково технічної діяльності; підвищення рівня поінформованості та формування компетентності з питань відкритої науки. Адресовано представникам університетської спільноти, усієї когорти науково педагогічних і наукових працівників закладів вищої освіти, а також академічних, наукових організацій та установ, фахівців фінансуючих структур, громадськості, а також публічним службовцям різних гілок і рівнів влади, що опікуються науковою і науково технічною діяльністю та вищою освітою в Україні.