Клиническая значимость медиопателлярной складки феморопателлярного сочленения (обзор литературы) - Бабуркина Е.П. (My University, 2019)
Проблема діагностики та лікування синдрому медіопателярної складки (МС) є актуальною, оскільки патологія цього утворення вивчена недостатньо як у дорослих, так і в дітей та підлітків. Синдром МС стає причиною болю в передньому відділі колінного суглоба в 3,25–11 % випадків. Середня частота його в дорослого населення становить від 20 до 60 %. Під час виконання артроскопії МС виявлено у 14–100 % пацієнтів, а під час розтину тіл померлих — у 25–34 % випадків. МС за нормальних умов — тонка, рожева та гнучка. У разі запального процесу в суглобі вона стає набряклою, потовщеною та впливає на рух у стегново-наколінковому зчленуванні, визначаючи зміни хряща наколінка і медіальної поверхні стегнової кістки. У патологічних МС, зазвичай, збільшується васкуляризація, відзначається гіалінізація й ознаки запалення. Хронічні випадки синдрому МС характеризуються фіброзно-хрящовою метаплазією, прогресуванням колагенозу та кальцифікацією. Найпоширенішою є класифікація за J. Sakakibara на підставі розміру МС. Складки типів А й В не завжди супроводжуються наявністю симптомів, типів C і D можуть бути затиснуті між медіальним виростком і колінною чашечкою та стають потовщеними, спричиняючи внутрішнє ушкодження колінного суглоба. Складність діагностики обумовлена тим, що клінічні прояви нерідко імітують симптоматику ушкоджень менісків і зв’язок. Порушення МС не відрізняється за клінікою від інших ушкоджень колінного суглоба, за винятком чіткої локалізації больових відчуттів, які стрибкоподібно посилюються під час згинання колінного суглоба в межах від 150° до 110° і супроводжуються відчуттям клацання. Найінформативнішими неінвазивними методами діагностики синдрому МС є УЗД і МРТ. Для його лікування використовують консервативні та хірургічні методи. Є невелика кількість робіт, в яких автори описують взаємозвʼязок дисплазії ФПС і наявність МС. Вивчення цього питання, на нашу думку, заслуговує на увагу. Це допоможе розібратися в причинах прояву синдрома, тактики діагностики та лікування. Ключові слова: колінний суглоб, біль у передньому відділі колінного суглоба, діагностика, лікування.
Clinical relevance of mediopatellar plica of the femoropatellar knee joint (literature review)
Keywords: коленный сустав; боль в переднем отделе коленного сустава; диагностика; лечение