Исследование напряжений в системе “грудная клетка-фиксатор” при применении чрезгрудинной фиксации - Прочан М.В.; Петренко Д.Е.; Березняков А.И.; Мезенцев А.А. (Крокус, 2009)
В статті представлені результати вивчення пружних напружень, що виникають в реберних хрящах та кістковій тканині при розвороті імплантату підчас хірургічної корекції лійкоподібної деформації грудної клітки. Встановлено, що при коригую чому маневрі основне навантаження передається на реберні хрящі. При цьому розворот імплантату на 180° без мобілізації грудино-реберного комплексу може бути використаним з ціллю корекції вродженої лійкоподібної деформації грудної клітки без порушення цілісності останньої