Черезшкірний та транспедикулярний міжтіловий спондилодез при травмі поперекового відділу хребта (експериментально-клінічне дослідження) - Самойленко О.А.; Samoylenko A.A. (My University, 2002)
У дисертації представлено дані комплексного експериментально-клінічного дослідження впливу на формування міжтілового кісткового блоку додаткового руйнування міжхребцевого диску і пункційного введення подрібненого демінералізованого кісткового матриксу, можливість виконання з цією метою транспедикулярного доступу до диску. В експерименті на собаках встановлено, що додаткова тунелізація пошкодженого переломом міжхребцевого диска та суміжного тіла хребця створює більш сприятливі умови для прояву остеоіндуктивних властивостей демінералізованого кісткового матриксу і утворення кісткового зрощення тіл хребців. В експерименті на анатомічних препаратах поперекового відділу хребта людини доведена можливість виконання транспедикулярної тунелізації свердлами вищерозташованого диска. Виявлено постійний анатомічний орієнтир для транспедикулярного проведення елементів фіксаторів. Фіксувальні властивості транспедикулярних конструкцій, у яких стрижні введені в горизонтальній площі та під кутом до неї, одинакові. Але введення стрижнів відповідно осі дуги через поглиблення між основами поперечного і нижнього суглобових відростків дозволяє підвищити безпеку і точність проведення маніпуляцій. Транспедикулярне відновлення передньої опори титановим імплантатом зі шнековою різьбою значно покращує стабілізувальний ефект задньої внутрішньої фіксації. Клінічні спостереження включили аналіз лікування 45 хворих з пошкодженнями поперекових хребців, яким виконаний пункційний спондилодез. В пошкоджені диски вводилися лекозим та подрібнений демінералізований кістковий матрикс. Проведено успішну апробацію методу транспедикулярного спондилодезу при лікуванні 12 хворих з проникливими переломами поперекового відділу хребта.
Transcutaneus and transpedicular intervertebral spondilodesis in the treatment of the fractures in the lumbar spine (experimental and clinical investigation)
Keywords: хребет; проникливі переломи поперекових хребців; пункційний спондилодез; транспедикулярні фіксатори; кістковий матрикс; spine; injury intervertebral disc; puncture spondylodesis; transpedicular fixation; bone matrix