Ефективність екстракорпоральної ударно-хвильової терапії під час лікування пацієнтів з ортопедо-травматологічними захворюваннями верхніх кінцівок (огляд літератури) - Бабуркіна О.П.; Овчинніков О.М.; Блудова М.О. (My University, 2022)
Останніми роками набуває популярності такий метод консервативного лікування ортопедо-травматологічних захворювань, як екстракорпоральна ударно-хвильова терапія (ЕУХТ). Мета. Огляд сучасних (за останні 5 років) джерел літератури щодо використання ЕУХТ під час лікування ортопедо-травматологічних захворювань верхньої кінцівки. Методи. Проаналізовано публікації з пошукової системи Google, баз PubMed, Medline та інших релевантних джерел науково-медичної інформації з вказанням досліджуваного методу та найпоширеніших ортопедо-травматологічних захворювань верхньої кінцівки: «ESWT (Extracorporeal Shockwave Therapy) AND fracture», «ESWT AND tendonitis», «ESWT AND subacromial impingement syndrome», «ESWT AND adhesive capsulitis», «ESWT AND frozen schoulder», «ESWT AND trigger finger», «ESWT OR AND lateral epicondylitis», «ESWT AND medial epicondylitis», «ESWT AND ostheoarthritis», «ESWT AND tendinopathy», «ESWT AND injure». Результати. Загалом знайдено 272 наукові статті. Із пошуку виключено роботи, які стосуються гістологічних, біомеханічних та експериментальних досліджень, ран, опіків і післяінсультних змін верхніх кінцівок, захворювань інших локалізацій, а також методик консервативного та хірургічного лікування. Відібрано для аналізу 51 статтю. Визначено, що ЕУХТ використовують у лікуванні латерального епікондиліту; кальцифікуючого тендиніту м’язів плеча; тендинопатій, часткових ушкоджень м’язів обертачів плеча; субакроміального імпінджмент синдрому; адгезивного капсуліту плеча; незрощених переломів і таких, які повільно зростаються; човноподібної кістки зап’ястка; захворювань кисті (синдрому карпального каналу, клацаючого пальця, контрактури Дюпюітрена, тендинопатій); переломів плечової кістки та ключиці; тендинопатії дистального сухожилка двоголового м’яза плеча. Висновки. ЕУХТ є сучасним та ефективним методом консервативного лікування ортопедо-травматологічних захворювань верхньої кінцівки і може бути використаним як самостійно, так і в комбінації зі стандартними способами консервативного лікування. Ключові слова. Ударно-хвильова терапія, ортопедо-травматологічні захворювання верхніх кінцівок, консервативне лікування, тендиніт, тендинопатія, перелом.
Effectiveness of extracorporeal shock wave therapy during the treatment of patients with orthopedic and traumatological upper limbs diseases (literature review)
Keywords: ударно-хвильова терапія; ортопедо-травматологічні захворювання верхніх кінцівок; консервативне лікування; тендиніт; тендинопатія; перелом