Розробити систему організаційних, лікувальних та реабілітаційних заходів для зменшення негативних наслідків травматичних та бойових ушкоджень довгих кісто - • Корж М.О.; Романенко К.К. (My University, 2021)
• Мета роботи – Покращити результати лікування травматичних та бойових ушкоджень довгих кісток, а також їх наслідків, шляхом обґрунтування критеріїв диференційованого вибору методів хірургічного та консервативного лікування, розробки ефективних технологій реабілітації. Методи дослідження – рентгенологічні, клінічні, експериментальне та математичне моделювання, статистичні. Був проведений ретроспективний аналіз причин ускладнень хірургічного лікування пацієнтів із переломами довгих кісток, шляхом медико-соціального дослідження встановлені кількісно-якісні співвідношення технологій лікування хворих із травматичними та бойовими ушкодженнями. Виконані біомеханічні дослідження основних аспектів взаємодії в системах «засоби лікувальної іммобілізації та функціонального ортезування – ушкоджений сегмент» щодо їх відповідності біологічним принципам. Були проведені дослідження в експерименті що підтвердили можливості функціонального ремоделювання суглобових поверхонь після тяжких травматичних деструкцій. У клініко-експериментальних умовах зовнішньої фіксації були встановлені конкретні математичні параметри взаємної рухомості кісткових відламків та її біологічні наслідки. Були вдосконалені методики передопераційного планування, у тому числі з використанням методів 3D-візуалізації. На основі результатів проведених досліджень були сформульовані основні тактико-технологічні принципи лікування пацієнтів з переломами довгих кісток як травматичного, так і бойового походження. Було проведено лікування пацієнтів групи дослідження із вказаною патологією відповідно до запропонованої тактики і технології. Були сформульовані практичні рекомендації щодо тактики лікування та реабілітації пацієнтів із травматичними, бойовими ушкодженням довгих кісток та їх наслідками. Та розроблені методичні рекомендації щодо удосконалення системи надання медичної допомоги постраждалим з даною патологією.
Keywords: • ПІСЛЯТРАВМАТІЧНІ ДЕФОРМАЦІЇ, НАСЛІДКИ ТРАВМИ, ДОВГІ КІСТКИ, ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ОБГРУНТУВАННЯ, НИЖНІ КІНЦІВКИ, ВТОРИННІ ЗМІНИ, БОЙОВІ УШКОДЖЕННЯ