159840 Пристрій для хірургічного лікування переломо-вивиху акроміального кін-ця ключиці, ускладненого, переважно, розривом дзьо-бо-ключичної зв'язки - Тяжелов О.А.; Карпінський М.Ю.; Карпінська О.Д.; Копоть М.А.; Кваша В.П.; Кравчук М.В. (My University, 2025)
Пристрій для хірургічного лікування переломо-вивиху акроміального кінця ключиці, ускладненого, переважно, розривом дзьобо-ключичної зв’язки, що виконаний у вигляді вигнутої відповідно анатомічним вигинам ключиці накісткової металевої пластини з декількома нарізними отворами, в кожному з яких встановлений самонарізний кріпильний гвинт. В середній частині пластини виготовлений додатково скрізний поздовжній паз верхні краї якого мають в поперечному перерізу напівсферичний профіль, а у пазу встановлений з можливістю з’єднання пластини з дзьобоподібним відростком лопатки натяжний гвинт з головкою, бічна поверхня якої виконана аналогічного профілю верхніх країв паза, при цьому бічна поверхня головки натяжного гвинта і верхніх країв паза взаємодіють між собою, а довжина паза складає 2,0-3,0 діаметри натяжного гвинта. Технічний результат – в пристрої є замінник дзьобо-ключичної зв’язки у вигляді натяжного гвинта, що розвантажує пошкоджену ключицю і сприяє, таким чином більш швидкому зрощенню перелому ключиці, і попереджує рецидив захворювання.