Особливості клінічних проявів остеохондрозу хребта у жінок в пері- та постменопаузальному періодах - Бондаренко О.В.; Bondarenko O.V. (My University, 2001)
Представлені результати досліджень жінок віком 40-69 років у пері- та постменопаузальному періоді з клінічними проявами остеохондрозу хребта. Виявлено особливості клінічних проявів остеохондрозу хребта, клімактеричного синдрому та структурно-функціонального стану кісткової тканини у обстеженого контингенту жінок залежно від віку. тривалості постменопаузального періоду та локалізації остеохондрозу хребта. Виявлено особливості дегенеративно-дистрофічних змін в хребті, структурно-функціонального стану кісткової тканини та впливу замісної гормональної терапії у жінок з синдромом Тернера. Запропоновано препарат Гранули кверцетину для зниження виразності хронічного больового синдрому в хребті та клімактеричного синдрому, покращення структурно-функціонального стану кісткової тканини у жінок в періта постменопаузальному періодах з клінічними проявами остеохондрозу хребта, остеопенічним синдромом або остеопорозом.
Peculiarities clinical manifestations of spine’s osteochondrosis at peri- and postmenopausal women
Keywords: остеохондроз хребта; вертебральний больовий синдром; клімактеричний синдром; структурно-функціональний стан кісткової тканини; синдром Тернера; замісна гормональна терапія; кверцетин; osteochondrosis of spine; back pain; stnieturalfunctional state of bone tissue; Turner’s syndrome; Hormone Replacement Therapy; Quercetin; climacteric syndrome