Індекс колабування нижньої порожнистої вени як неінвазивний метод оцінки волемічного статусу в пацієнтів під час втручань на хребті - Івачевський М.М.; Русин А.В.; Івачевська В.В. (My University, 2024)
Мета. Довести можливість застосування неінвазивної діагностики волемічного стану післяопераційних пацієнтів за допомогою ультразвукового оцінювання індексу колабування нижньої порожнистої вени. Mетоди. У дослідження включено 67 пацієнтів, яким було проведено транспедикулярну фіксацію хребта з ламінектомією. Усім хворим визначали статус волемії двома способами: шляхом катетеризації центральної вени та вимірюванням центрального венозного тиску, а також за допомогою ультразвукового дослідження нижньої порожнистої вени і розрахунку індексу колабування нижньої порожнистої вени. Результати. Після проведення інвазивної оцінки центрального венозного тиску пацієнтів було поділено на 3 групи: І — стан гіповолемії, n = 31; ІІ — стан еуволемії, n = 25; ІІІ — гіперволемії, n = 11. Середнє значення показників центрального венозного тиску у хворих цих груп статистично вірогідно відрізнялось між собою (р < 0,01). Статистично вірогідною була відмінність між середніми значеннями індексу колабування нижньої порожнистої вени у відповідних групах (р < 0,01). Між показниками індексу колабування нижньої порожнистої вени та центрального венозного тиску виявлено достовірний зворотний, дуже високої сили, кореляційний зв’язок (р < 0,05). Висновки. Визначення волемічного стану пацієнта є надзвичайно важливим інструментом для правильного вибору обʼєму інфузійної терапії. Ультразвукове оцінювання волемії має низку переваг, таких як неінвазивність методу, широка доступність, низька ціна та швидкість виконання. За результатами проведеного нами дослідження продемонстровано можливість застосування індексу колабування нижньої порожнистої вени для оцінювання волемічного статусу пацієнтів.
Inferior vena cava collapsibility index as a non-invasive method of assessing the volemic status of patients during spine interventions