Розробити тактику раціонального спондилодезу при лікуванні пацієнтів із переломами тіл хребців грудного відділу хребта - Радченко В.О.; Попсуйшапка К.О.; Тесленко С.О. (My University, 2023)
Уперше на підставі біомеханічних і клінічних досліджень встановлені закономірності деформування грудного відділу хребта з каркасом грудної клітини. В роботі створена біомеханічна модель перелому тіла хребця з каркасом грудної клітини, вивчені види деформацій та показники залишкової деформації грудного рухового хребцевого сегменту заумов різного обсягу руйнування анатомічних структур. Проведено порівняльний аналіз показників залишкової деформації грудного відділу з каркасом грудної клітини та грудопоперекового відділу хребта. На підставі розроблених математичних моделей переломів тіла хребця грудного відділу хребта з каркасом грудної клітини обґрунтовано механічну ефективність транспедикулярних конструкцій із різною кількістю фіксованих хребтових рухових сегментів в поєднанні з передньою міжхребцевою опорою та без неї. На підставі ретроспективного аналізу результатів лікування пацієнтів з переломами тіл грудних хребців визначена можливість корекції деформації за рахунок застосування різних методів лікування. За результатами аналізу ефективності та наслідків лікування визначені показники структурно-функціонального стану хребта, а саме величина кіфотичної деформації, показники сагітального балансу та розміри хребтового каналу до і після лікування переломів з використанням різних методів.
Keywords: ПЕРЕЛОМ ХРЕБЦЯ, ГРУДНИЙ ВІДДІЛ ХРЕБТА, ДЕФОРМАЦІЯ ХРЕБТА ТА ХРЕБТОВОГО КАНАЛУ, ЗАЛИШКОВА ДЕФОРМАЦІЯ ХРЕБТА, РЕКЛІНУЮЧИЙ ОРТЕЗ, ТРАНСПЕДИКУЛЯРНА КОНСТРУКЦІЯ, МІЖХРЕБЦЕВА ОПОРА