137620 Спосіб ендопротезування міжхребцевого диска шийного відділу хребта - Радченко В.О.; Корж М.О.; Сіренко О.О.; Питкіна А.С.; Тимченко І.Б.; Волошин О.В.; Слюнін Є.В.; Соловьов С.В.; Крохмаль А.В. (My University, 2019)
Спосіб ендопротезування міжхребцевого диска шийного відділу хребта включає виконання доступу до ураженого диска, виділення його елементів із міжхребцевого проміжку, кюретаж замикальних пластин суміжних з диском хребців і формування між ними ложа, дистракцію зазначених хребців на визначену довжину, встановлення в міжхребцевий проміжок ендопротеза диска з фіксуючими елементами і наступну компресію суміжних хребців із впровадженням фіксуючих елементів ендопротеза в субхондральні шари замикальних пластин хребців. Перед встановленням ендопротеза в міжхребцевий проміжок на замикальній пластині верхньорозташованого хребця формують канавку у фронтальній площині від одного із торців зазначеного хребця до осьової його лінії висотою 2,0-2,2 мм і шириною 1,8-2,0 мм. Як ендопротез міжхребцевого диска використовують такий, що має додатковий фіксуючий елемент у вигляді клиноподібної лопаті, довжина якої перевищує у 2,0-2,2 рази висоту інших фіксуючих елементів і шириною у поперечному перерізі, що дорівнює ширині канавки. В первинний момент встановлення ендопротеза його лопать розташовують у горизонтальному стані та співвісно подовжній осі канавки і безпосередньо під ній. Після чого лопать повертають на 90° за часовою стрілкою, вводять її в порожнину канавки і закріплюють лопать у вертикальному стані на ендопротезі.