Сучасні можливості реґіонарної анестезії верхньої кінцівки - Хмизов А.О.; Волошин М.І. (My University, 2022)
Під час проведення оперативних утручань в ортопедичної хірургії сьогодні широко застосовують реґіонарну анестезію. Використовують як блокади окремих нервів, так і сплетінь. Мета. Ознайомити коло читачів-хірургів, ортопедів-травматологів із можливостями реґіонарної анестезії для адекватного вибору методу знеболювання в разі хірургічних утручань на верхній кінцівці. Методи. Проаналізовано релевантну літературу з баз PubMed, Scopus, Google Scholar та власний досвід використання реґіонарної анестезії. Результати. У роботі охарактеризовано вплив реґіонарної анестезії на нервову, дихальну, серцево-судинну та систему згортання крові. Наведено інформацію про блоки периферичних нервів верхніх кінцівок: міждрабинчастого, надключичного, підключичного, пахвового. Проаналізовано їхні переваги та недоліки. Виконання міждрабинчастого реґіонарного блока не рекомендовано пацієнтам із тяжкими захворюваннями легень через ризик розвитку дихальної недостатності. Також до ускладнень цієї аналгезії належать: блок діафрагмального нерва (до 100 %), симпатичного вегетативного ланцюжка та синдром Горнера; можлива ненавмисна ін’єкція в хребетну артерію. Показання до надключичного виду анестезії — операції на кисті, передпліччі, зоні ліктьового суглоба та плеча. Його ускладнення — блок діафрагмального нерва (17‒50 %), рецидивна блокада гортанного (22 %), пневмоторакс (0,6‒6,1 %). Під час планування анестезії слід ураховувати супутню патологію хворого, його загальний стан. Особливої уваги вимагають ситуації, коли пацієнт приймає антикоагулянтні засоби. У цих випадках ретельно зважують ризики виникнення тромбозу та кровотечі. Зауважено на такому ускладненні реґіонарної анестезії, як системна інтоксикація місцевими анестетиками та шляхах її подолання. Висновки. Реґіонарна анестезія може бути застосована в до-, інтра- та післяопераційному періодах, інколи є єдиним методом, що дозволяє провести хірургічне втручання. Розуміння її можливостей і обмежень — важлива складова якісної допомоги пацієнтам.
Modern possibilities of upper extremity regional anesthesia
Keywords: pеґіонарна анестезія; блокада периферичних нервів; ускладнення реґіонарної анестезії