• Вивчити механізми формування іммобілізаційних контрактур і дослідити вплив низькочастотної вібрації на відновлення функції суглобів - Корж М.О.; Тяжелов О.А.; Карпінський М.Ю.; Карпінська О.Д. (My University, 2023)
• Вивчено вплив низькочастотних механічних коливань на відновлення рухливості суглобів та розробити алгоритм локального застосування низькочастотної вібрації при післяіммобілізаційних контрактурах суглобів кінцівок. Концептуальна модель формування іммобілізаційних контрактур після переломів кінцівок демонструє часові морфологічні перебудови тканин суглоба при знерухомлені. Створено концепцію впливу низькочастотної вібрації на відновлення функції суглобів. В експериментальних дослідження на тваринах визначено вплив низькочастотної вібрації на відновлення рухів в колінному суглобі після іммобілізації тривалістю 4 тижні. Математичним моделюванням моментів сил у ліктьовому і колінному суглобах визначено крутні моменти які виникають у суглобі одразу після зняття іммобілізації та визначено максимальне зовнішнє зусилля, яке можна прикладати при реабілітаційних заходах для розробки ліктьового та колінного суглоба в пасивному режимі. Проведені клінічні дослідження пацієнтів з іммобілізаційними контрактурами ліктьового та колінного суглобів та доведено вплив низькочастотної вібрації на відновлення рухів у суглобах. Розроблено алгоритм ведення пацієнтів з постіммобілізаційними контрактурами суглобів. Колекція містить 3 набори FAIR даних
Keywords: • контрактура, вібраційна розробка