89877 Спосіб виготовлення експрес-ортеза шийного відділу хребта. - Диннік О.А.; Тимченко І.Б.; Фадєєв О.Г.; Трубаєва Т.В.; Диннік А.О.; Ковбаса Т.К. (My University, 2014)
Спосіб виготовлення експрес-ортеза шийного відділу хребта, заснований на вирізанні із термопластичного матеріалу, наприклад пінополіетилену, пластинчастої фігурної заготовки, нагріванні її до стану розм'якшення, моделюванні спочатку центральної частини заготовки до віддзеркалення рельєфу передньої поверхні шиї, підборіддя і груднини з огинанням та подальшому моделюванні її бічних частин навколо шиї з утворенням між ними роз'єму позаду. Перед нагріванням і накладанням заготовки на шию пацієнта визначають зони розташування судинно-нервових пучків та анатомічних структур переднього відділу шиї - щитоподібної залози, глотки, гортані, трахеї, замальовують зазначені зони яскравим фарбником із матеріалу, що створює відбитки фарби на контактній з шиєю поверхні заготовки. Після застигання заготовки здійснюють вибірку в ній в місцях відбитків фарби з утворенням ніш глибиною від 3,0 до 8,0 мм, але не більше, ніж половина її товщини, і шириною, що перевищує ширину зазначених зон на 5,0-10,0 мм.