Хірургічне лікування гігантоклітинної пухлини довгих кісток у дітей та підлітків - Васильєв О.В.; Vasiliev O.V. (My University, 2003)
На підставі клініко-рентген-морфологічної характеристики гігантоклітинної пухлини довгих кісток у дітей розроблена диференційна діагностика пухлини та інших гігантоклітинних проліферативних уражень кісток. Запропонований алгоритм діагностичної тактики є раціональним та обгрунтованим. Дисертація висвітлює розробку показань та противопоказань до хірургічного лікування гігантоклітинної пухлини, тактики хірургічного лікування, описана техніка проведених оперативних втручань. В залежності від перебігу гігантоклітинної пухлини довгих кісток у дітей та підлітків показано використання різних варіантів хірургічного лікування захворювання. Доведена ефективність запропонованого хірургічного втручання внутрішньокісткову резекцію пухлини із заміщенням дефекту кістки керамічним гідроксиапатитом. Внутрішньокісткова резекція пухлини із заміщенням дефекту кістки кергапом позволяє отримати у 12 хворих (22,2%) відмінні, у 6 (11,1%) хороші та у 2 (3,7%) задовільні результати. Установлені показання, строки та об’єм реконструктивних втручань з урахуванням особливостей форми гігантоклітинної пухлини довгих кісток у дітей. Вивчена ефективність цих втручань у віддаленому післяопераційному періоді на базі клінічного та рентгенологічного досліджень.
Surgical treatment giant-cell tumor of the long bone in child and teenager
Keywords: гігантоклітинна пухлина; хірургічне лікування; керамічний гідроксилапатит; діти; giant-cell tumor of bone; surgical treatment; hydroxyapatite ceramic; child