Высокая бифуркация срединного нерва при синдроме канала запястья: описание случая - Голобородько С.А. (My University, 2020)
Висока біфуркація серединного нерва є відносно рідкісною патологією за умов синдрому каналу зап’ястка, опису якої мало, а про транспозицію серединного нерва в разі згаданої аномалії не повідомляється зовсім. Мета: ознайомити читачів з відносно рідкісним випадком анатомічної будови серединного нерва, яку виявлено під час хірургічного лікування синдрому каналу зап'ястка. Методи: хвора М., 54 років, звернулася зі скаргами на постійне оніміння й інтенсивні нічні болі в I–IV пальцях лівої кисті. Зі слів хворої, зазначені клінічні прояви з’явилися без причини 9 міс. тому. Пацієнтка отримала консервативне лікування без позитивної динаміки. Після клінічного обстеження встановлено попередній діагноз: ідіопатичний синдром каналу зап’ястка лівої кисті. Виконано хірургічне втручання: транспозиція серединного нерва. Результати: після Z-подібного розсічення утримувача згиначів пальців виявлено серединний нерв, який був розділений на дві окремі гілки, при цьому ліктьова гілка тонша, ніж променева. Роздвоєння нерва спостерігали як дистальніше, так і проксимальніше країв шкірної рани. Додаткових аномалій не виявлено. На контрольному огляді через 2 роки після операції оніміння та болі в пальцях були відсутні, атрофія тенара зникла, опозиція I пальця відновилася. Висновки: описано випадок високої біфуркації серединного нерва для того, щоб нагадати лікарям, що така аномалія, хоча і нечасто, але може зустрітися і в разі хірургічного лікування травм серединного нерва, і у випадку втручання з приводу синдрому каналу зап’ястка. При чому, виконуючи хірургічні втручання з приводу синдрому каналу зап’ястка важливо знати, що гілки роздвоєного серединного нерва можуть піддаватися компресії в окремих каналах, а тому необхідно проводити декомпресію та ревізію нерва обов’язково в обох каналах, що буває досить важко за умов ендоскопічної методики хірургічного лікування. Ключові слова: висока біфуркація, серединний нерв, синдром каналу зап’ястка.
High bifurcation of the median nerve at carpal tunnel syndrome: case study
Keywords: высокая бифуркация; срединный нерв; синдром канала запястья