Туберкульоз органів дихання залежно від стану сполучної тканини - Суханова Л.А. (Крокус, 2009)
Обстежено 308 хворих із уперше діагностованим туберкульозом органів дихання, більшість з яких 241 (78%) були з інфільтративним туберкульозом легенів. Основну групу склали 213 чоловік з наявністю фенотипічних ознак дисплазії сполучної тканини (ДСТ), 52% з них мали рентгенологічні ознаки ДСТ легень, 95 пацієнтів без фенотипічних і рентгенологічних ознак ДСТ представили групу порівняння. Встановлено, що у хворих основної групи в 3 рази частіше відзначалися розповсюджені процеси, деструкція - в 6 разів частіше, бактеріовиділення - в 7 рази частіше аніж в осіб групи порівняння.
Keywords: туберкульоз; сполучна тканина; органи дихання