Перебіг та лікування хронічного остеомієліту довгих кісток верхньої кінцівки - Івченко Д.В.; Ivchenko D.V. (My University, 2002)
Дисертація присвячена актуальному питанню оптимізації лікувального процесу та покращення результатів лікування хворих на хронічний остеомієліт довгих кісток верхньої кінцівки. В роботі проаналізовані результати обстеження та лікування 119 хворих на хронічний остеомієліт довгих кісток верхньої кінцівки, що перебували в клініці кістково-гнійної хірургії Інституту травматології та ортопедії Академії медичних наук України, які були розподілені на основну і контрольну групи. З метою визначення деяких біохімічних показників обміну сполучної тканини та імунного статусу в якості контролю брались ще дві групи по 30 клінічно здорових осіб. Використовували клінікорентгенологічні, мікробіологічні, імунологічні, біохімічні та статистичні засоби дослідження. В 78,06% випадків етіологічним фактором розвитку захворювання є Staphylococcus aureus. Отримані дані показують, що розвиток патологічного процесу супроводжується метаболічними порушеннями в органічній основі кісткової тканини та зрушеннями як клітинних, так і гуморальних факторів імунітету. Метод консервативного лікування складався із низки компонентів, кожен з яких здійснювався відповідно показань як в до-, так і в післяопераційному періоді. Всім хворим після клініко-рентген-лабораторного обстеження та передопераційної підготовки виконувались оперативні втручання, спрямовані на ліквідацію гнійно-некротичного процесу та відновлення функції кінцівки. Комплексний індивідуальний підхід у лікуванні, з урахуванням особливостей перебігу хронічного остеомієліту довгих кісток верхньої кінцівки, дозволив досягти в усіх хворих безрецидивного перебігу цього важкого захворювання.
The course and the treatment of long bones of upper extremity in chronic osteomyelitis
Keywords: хронічний остеомієліт; довгі кістки верхньої кінцівки; Staphylococcus aureus; біохімічні показники; імунний статус; оперативні втручання; chronic osteomyelitis (CO); long bones of upper extremity (LBUE); Staphylococcus aureus; biochemical findings; immune status; surgical intervention