Дослідити причини розвитку та удосконалити методи профілактики і лікування контрактур колінних суглобів при гонартрозах, наслідках травматичних пошкоджень та після операцій ендопротезування - Філіпенко В.А; Танькут О.В. (My University, 2020)
Мета роботи – покращити результати лікування хворих з контрактурами колінних суглобів при гонатрозах, наслідках травматичних ушкоджень та після операцій ендопротезування на основі з'ясування причин розвитку контрактур, розробки та удосконалення методів їх профілактики та лікування. Методи дослідження – клінічні, рентгенологічні, лабораторні, імунологічні, ультрасонографічні, електроміографічні, реовазографічні, морфологічні, гістологічні, біомеханічні, математичне моделювання, статистичні. В роботі було досліджено рентгенанатомічні зміни колінного суглоба до та після операцій на колінному суглобі, визначено функціональний стан м’язів нижньої кінцівки після операцій ендопротезування колінного суглоба у пацієнтів з контрактурами колінного суглоба, в експерименті на кролях проведено дослідження впливу розтяжності м’язів на формування контрактур колінного суглоба, особливості метаболічних реакцій та динаміку змін лабораторних показників у пацієнтів з контрактурами колінного суглоба. На моделі нижньої кінцівки з ендопротезом колінного суглобу досліджено зміни напружено-деформованого стану в залежності від величини кісткового дефекту проксимального відділу великогомілкової кістки, довжини ніжки ендопротезу та обраного матеріалу для пластики кісткових дефектів, що дало та можливість нормалізації напружень в ділянці «ендопротез-кістка» та покращити стабільність фіксації ендопротеза в кістковій тканині у пацієнтів з наслідками травматичних ушкоджень колінного суглоба та після операцій його ендопротезування. Розроблено методики ендопротезування та післяопераційної реабілітації у пацієнтів з контрактурами колінного суглоба. Проведено апробацію розроблених методик в клініці, доведена їх ефективність.
Keywords: КОНТРАКТУРА; ГОНАРТРОЗ; КОЛІННИЙ СУГЛОБ; НАСЛІДКИ ТРАВМАТИЧНИХ УШКОДЖЕНЬ; КІНЦЕВО-ЕЛЕМЕНТНА МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ НИЖНЬОЇ КІНЦІВКИ З ЕНДОПРОТЕЗОМ КОЛІННОГО СУГЛОБУ; ЛАБОРАТОРНІ ПОКАЗНИКИ; ЕНДОПРОТЕЗУВАННЯ КОЛІННОГО СУГЛОБА; РЕАБІЛІТАЦІЯ