Погляд на артроскопічні втручання на менісках у випадку остеоартриту за рекомендаціями AAOS 2021 та 2022 років - Бабуркіна О.П.; Блудова М.О.; Овчинніков О.М. (My University, 2023)
Артроскопію багато десятиліть вважали найменш інвазивним із усіх наявних хірургічних методик лікування хворих на гонартроз, проте проведені на початку XXI ст. рандомізовані клінічні дослідження продемонстрували марність ізольованого лаважу та дебридменту. Мета. Навести тенденції розвитку показань до дебридменту й часткової меніскектомії у пацієнтів із остеоартитом у рекомендаціях AAOS 2021–2022 рр. Методи. Аналіз Керівництва AAOS 2021, 2022 р. щодо лікування остеоартриту (без ендопротезування). Доцільність показань залежить від кількості та якості досліджень, які можуть рекомендувати / не рекомендувати хірургічне втручання. Результати. У 2021 р. вийшла третя редакція клінічного Керівництва AAOS щодо лікування остеоартриту, яке обґрунтоване чотирма дослідженнями. У них артроскопічну часткову меніскектомію пропонують використовувати для лікування розривів меніска в пацієнтів із супутнім легким або помірним остеоартритом, у яких фізіотерапія чи інший консервативний метод виявилися неефективними. У 2022 р. розглянуто 216 прикладів остеоартриту та показань до артроскопічних втручань. Розроблені критерії спрямовані на охоплення найпоширеніших клінічних випадків остеоартриту колінного суглоба. Остаточне рішення щодо будь-якого конкретного критерію повинно враховувати повний аналіз хвороби, а також досвід лікаря, можливості та ресурси певної установи. Висновки. У керівництві AAOS 2021 р. артроскопія з лаважем та/або санацією в пацієнтів із первинним діагнозом «остеоартрит колінного суглоба» не рекомендована. За рекомендаціями AAOS 2022 р. у разі артрозу колінного суглоба в 1 або 2–3 відділах артроскопічні втручання проводять особам молодого віку. Артроскопія як методика вибору лікування термінальної стадії гонартрозу вичерпала себе: доведена неефективність лаважу, дебридменту, мікрофрактурингу субхондральної кістки та часткової меніскектомії.
A review of 2021 and 2022 AAOS guidelines for meniscal arthroscopic procedures in osteoarthritis
Keywords: артроскопія; часткова меніскектомія; лаваж; дебридмент; колінний суглоб