Рання діагностика і консервативне лікування асептичного некрозу головки стегнової кістки у дорослих - Корж М.О.; Філіпенко В.А.; Котульський І.В.; Вишняков А.Є.; Підгайська О.О.; Korzh M.O.; Filipenko V.A.; Kotulsky I.V.; Vishnyakov A.Eu.; Pidgayska O.O. (My University, 2010)
Асептичний некроз головки стегнової кістки (АНГСК) відносять до, так званих, ідіопатичних захворювань, тобто до хвороб з невиясненою етіологією та патогенезом. Відомо, що хвороба вражає переважно чоловіків працездатного віку і, як правило, призводить до їх інвалідизації. Основними клінічними проявами АНГСК прийнято вважати процес некрозу кісткової тканини в головці стегнової кістки, який супроводжується больовими відчуттями в ділянці кульшового суглоба. Дані літератури свідчать про те, що серед етіологічних чинників АНГСК важливу роль відіграють зловживання алкоголем, переохолодження, значні фізичні навантаження, затяжні психоемоційні стреси, а також рентгентерапія, хіміотерапія та терапія глюкокортикоїдними препаратами з приводу інших захворювань. Всі ці фактори здатні впливати на метаболізм ендогенних стероїдних гормонів та адренергічних нейромедіаторів, порушення якого може обумовлювати деструктивні зміни кісткової тканини в головці стегнової кістки. Слід сказати, що, незважаючи майже на столітнє вивчення АНГСК, до цього часу в літературі недостатньо чітко окреслені ранні клінічні симптоми цієї хвороби, знання яких дало б можливість лікареві зорієнтуватись вже при амбулаторному прийомі хворого. Це в значній мірі обумовлено нечіткими уявленнями про патогенез цього страждання та широким спектром скарг, з якими приходиться зустрічатись при курації хворих з АНГСК. В ДУ “Інститут патології хребта та суглобів ім. проф. М.І. Ситенка АМНУ” на протязі 2004-2007 років була виконана науководослідна робота «Дослідити патогенез та підвищити ефективність методів діагностики і консервативного лікування асептичного некрозу головки стегнової кістки.» (№ держреєстрації 010U00964). При проведенні цього дослідження були обстежені і пройшли консервативне лікування 94 хворих з АНГСК. Віддалені терміни спостереження за пацієнтами, що пройшли курс такої терапії, складають понад 6 років. Одержаний клінічний досвід свідчить про високу ефективність консервативного лікування АНГСК за розробленою нами методикою. Методичні рекомендації призначені для ортопедів-травматологів, хірургів, невропатологів та лікарів загальної практики сімейної медицини і видаються в Україні вперше.

Aseptic necrosis of the femoral head (ANFH) is classified as an idiopathic disease, i.e. a disease with an unknown etiology and pathogenesis. It is known that the disease affects mainly men of working age and, as a rule, leads to their disability. The main clinical manifestations of ANFH are considered to be the process of bone tissue necrosis in the femoral head, which is accompanied by pain in the hip joint. The literature data indicate that among the etiological factors of ANFH, alcohol abuse, hypothermia, significant physical exertion, prolonged psychoemotional stress, as well as X-ray therapy, chemotherapy and therapy with glucocorticoid drugs for other diseases play an important role. All these factors can affect the metabolism of endogenous steroid hormones and adrenergic neurotransmitters, the disruption of which can cause destructive changes in bone tissue in the femoral head. It should be noted that, despite almost a century of study of ANFH, the literature has not yet clearly outlined the early clinical symptoms of this disease, knowledge of which would allow the doctor to orient himself during the outpatient appointment of the patient. This is largely due to vague ideas about the pathogenesis of this disease and a wide range of complaints that are encountered in the treatment of patients with ANFH. In the State Institution “Institute of Spine and Joint Pathology named after Prof. M.I. Sitenko of the Academy of Medical Sciences” during 2004-2007, a research project “To study the pathogenesis and increase the effectiveness of diagnostic methods and conservative treatment of aseptic necrosis of the femoral head” was carried out. (State registration number 010U00964). In this study, 94 patients with ANFH were examined and underwent conservative treatment. The long-term follow-up of patients who underwent such therapy is over 6 years. The clinical experience obtained indicates the high effectiveness of conservative treatment of ANFH according to the method developed by us. The methodological recommendations are intended for orthopedists-traumatologists, surgeons, neurologists and general practitioners of family medicine and are being published in Ukraine for the first time.
Early diagnosis and conservative treatment of aseptic necrosis of the femoral head in adults