0121U111749 Удосконалити методи хірургічного лікування хворих з дегенеративно-дистрофічними захворюваннями поперекового відділу хребта з використанням новітніх технологій - Радченко В.О.; Барков О.О. (My University, 2023)
Мета роботи – розробити, обґрунтувати та впровадити в практику систематизовану модель профілактики ускладнень сучасного хірургічного лікування пацієнтів із дегенеративно-дистрофічними захворюваннями поперекового відділу хребта на підставі використання діагностичних, лікувальних та експериментальних технологій. Методи дослідження – клініко-лабораторні, біохімічні, імунологічні, морфологічні, статистичні. У результаті проведеної НДР на основі систематичного огляду літератури сучасних методів хірургічного лікування захворювань поперекового відділу хребта дегенеративно-дистрофічного генезу вивчено та проаналізовано переваги та недоліки кожного методів. Визначено залежність характеру і частоти виникнення післяопераційних ускладнень від використання малоінвазивних і відкритих хірургічних втручань із використанням новітніх заходів і технологій. Визначено передопераційні зміни маркерів запалення, метаболітів сполучної тканини та імунної системи у пацієнтів з ускладненнями після хірургічного лікування дегенеративно-дистрофічних захворювань хребта. Виділено найбільш значимі прогностично-несприятливі фактори розвитку ускладнень хірургічного лікування пацієнтів. Розроблено алгоритмізовану модель прогнозування розвитку ускладнень сучасного хірургічного лікування пацієнтів із дегенеративно-дистрофічними захворюваннями хребта на основі результатів передопераційного клінко-лабораторногообстеження пацієнтів. На підставі експерименту морфологічними і біохімічними методами вивчено розвиток ускладнень спондилодезу поперекового відділу хребта щурів залежно від дегенеративних порушень внаслідок ушкоджень нервових структур або міжхребцевих дисків.
Keywords: ДЕГЕНЕРАТИВНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ХРЕБТА, ГРИЖА МІЖХРЕБЦЕВОГО ДИСКУ, ВІДКРИТА ДИСКЕКТОМІЯ, МІКРОДИСКЕКТОМІЯ, ЕНДОСКОПІЧНА ДИСКЕКТОМІЯ, ТРАНСПЕДИКУЛЯРНА ФІКСАЦІЯ, УСКЛАДНЕННЯ В ХІРУРГІЇ ХРЕБТА, БІОХІМІЯ МОРФОЛОГІЯ ІМУНОЛОГІЯ ЛАБОРАТОРНІ ПОКАЗНИКИ