Хірургічне лікування тяжких форм сколіотичної деформації хребта - Мезенцев А.О.; Mezentsev A.A (My University, 1999)
На підставі клінічних досліджень установлено, що застосування передньої мобілізації хребта при хірургічному лікуванні тяжких форм сколіотичної деформації хребта дозволяє збільшити величину оперативної корекції викривлення в середньому на 17,54° у порівнянні з пацієнтами, яким виконували тільки задню фіксацію хребта. Використання розробленої рамкової конструкції дозволяє підвищити величину оперативної корекції сколіотичної деформації хребта і знизити її втрату в післяопераційному періоді у порівнянні з іншими методиками, що використовувалися. Застосування кісткових аутотрансплантатів дозволяє одержати спондилодезний кістковий блок через рік після оперативного втручання. Формування переднього спондилодезу у пацієнтів з незавершеним ростом дозволяє запобігти втраті операційної корекції в післяопераційному періоді за рахунок прояву "Кранкшафт" феномену.
Surgical treatment of complicated Scoliotic deformities of Spine
Keywords: сколіотична деформація хребта; передня мобілізація хребта; рамкова конструкція; оперативна корекція викривлення; спондилодез; Scoliotic deformities of spine; anterior mobilization of spine; frame construction; operative correction of spinal curvatures; spondylodesis