Розроблення алгоритму вибору обсягу хірургічного втручання за умов новоутворень хребта - Радченко В.О.; Попов А.І.; Петренко Д.Є.; Нессонова М.М. (My University, 2020)
Завданням лікування первинних і метастатичних новоутворень хребта є локальний контроль над пухлиною, збереження опорної та захисної функції хребта, поліпшення якості життя пацієнта. Мета. Розробити математичний алгоритм вибору обсягу хірургічного втручання у випадках новоутворень хребта. Методи. Для розроблення моделі використано шкалу нестабільності SINS, доповнену такими показниками: оцінка неврологічного статусу за шкалою ASIA, вид пухлини, ступінь епідуральної компресії за шкалою Bilsky, величина локального кіфозу, наявність деструкції суміжних хребців. Бальна система, яка враховує 9 показників, апробована на вибірці з 237 пацієнтів із патологічними змінами в хребті внаслідок новоутворень. Для побудови дерева рішень застосовано кластерний аналіз. Результати. Підтверджено гіпотезу про збільшення обсягу необхідного хірургічного втручання з підвищенням суми балів за модифікованою шкалою SINS. Проте не встановлено граничні значення балів, за якими з достатньою точністю можна було б визначати конкретний обсяг операції. Виділено два кластери пацієнтів, які відрізнялися за обсягом хірургічного втручання, ступенем ураження хребця, епідуральної компресії та локального кіфозу, неврологічною симптоматикою. Кластер 1 склали 115 осіб із дещо вищими значеннями зазначених показників (тяжчий стан, більший обсяг хірургічного втручання) порівняно із 122 пацієнтами кластера 2. Розроблено модель дерева рішень для вибору обсягу хірургічного втручання в пацієнтів із новоутвореннями хребта. Висновки. Найбільш значущими характеристиками, які впливають на вибір обсягу хірургічного втручання, є: неврологічна симптоматика, тип ураження хребця, стеноз хребтового каналу та вид хірургічного втручання (радикальне або паліативне). Застосування в клінічній практиці розробленого дерева рішень дає змогу з високим ступенем достовірності обрати для пацієнта з новоутворенням хребта відповідний обсяг хірургічного втручання для забезпечення задовільного результату лікування.
Algoritm for surgical method of treatment at spine tumors
Keywords: новоутворення хребта; хірургічне лікування; шкала нестабільності SINS; дерево рішень; кластерний аналіз