Результати тотального ендопротезування кульшового суглоба в пацієнтів зі зниженою мінеральною щільністю кісткової тканини - Філіпенко В.А.; Баднауі А.А.; Бондаренко С.Є.; Карпінська О.Д. (My University, 2022)
Тотальне ендопротезування кульшового суглоба (ТЕКС) є одним із найпоширеніших і клінічно успішних хірургічних утручань для усунення болю та покращення функції ходьби у хворих на остеоартроз III–IV стадій. Низька мінеральна щільність кісткової тканини (МЩКТ) впливає на виживаність імплантатів після ТЕКС та є причиною подовшення термінів відновлення. Мета. Проаналізувати результати ТЕКС у пацієнтів із нормальною та зниженою МЩКТ протягом року після операції. Методи. Обстежено 49 пацієнтів (вік 30‒75 років) до та після безцементного ТЕКС. За результатами двофотонної рентгенівської абсорбціометрії до операції їх розподілили на дві групи: І, нормальна МЩКТ — 27 (55,1 %) хворих, T-критерій на рівні проксимального відділу неураженої стегнової кістки ‒1 та більше; ІІ, знижена МЩКТ — 22 (44,9 %), T-критерій менший за ‒1. МЩКТ, біль за ВАШ і функцію оперованої кінцівки за шкалою Харріса оцінювали до ТЕКС та через тиждень; 2, 6, 12 міс. Біомеханічні обстеження опороспроможності кінцівки виконані до операції та через 6 міс. після неї. Результати. На всіх термінах спостереження показник за ВАШ у пацієнтів ІІ групи виявився статистично значущо гіршим, проте больовий синдром паралельно знижувався. Суттєво менший бал за шкалою Харріса у хворих ІІ групи визначено до операції та після неї до 2 міс. спостереження, через 6 міс. показники стали статистично близькими. За результатами статографії незалежно від МЩКТ до лікування опора на хвору кінцівку в середньому була на (12,7 ± 9,2) % меншою, ніж на здорову (р = 0,019). Через 6 міс. після ТЕКС різниця навантаження на стопи була несуттєвою (р = 0,675). Висновки. Через рік після ТЕКС відновлення функції за шкалою Харріса встановлено в обох групах. Проте цей процес у пацієнтів зі зниженою МЩКТ відбувався повільніше: лише через 6 міс. після хірургічного втручання показник вирівнявся з групою з нормальною МЩКТ. Через 6 міс. після хірургічного втручання в пацієнтів обох груп зафіксовано відновлення опори на прооперовану кінцівку під час двохопорного стояння.
Results of total hip arthroplasty in patients with reduced bone mineral density
Keywords: oстеоартроз; безцементне тотальне ендопротезування кульшового суглоба; відновлення функції; постуральний баланс; біль; мінеральна щільність кісткової тканини