Епідеміологічні фактори ризику рецидиву грижі міжхребцевого диска поперекового відділу хребта після первинної дискектомії (огляд літератури) - Радченко В.О.; Піонтковський В.К.; Колесніченко В.А.; Гольбаум М.Б.; Чернишов О.Г.; Палкін О.В. (My University, 2023)
Первинна дискектомія з приводу грижі міжхребцевого диска (ГМД) поперекового відділу хребта супроводжується швидким регресом симптоматики, проте в 5–15 % випадків реєструється рентгенпозитивний рецидив грижі з відповідними ортопедичними порушеннями, що призводить до повторного хірургічного втручання. Мета. Визначення чинників ризику рецидиву грижі міжхребцевого диска поперекового відділу хребта та їхньої частоти за умов різних методик первинної дискектомії на основі наукового аналізу релевантної літератури. Методи. Аналіз фахових статей, в яких наведено визначення чинників ризику рецидиву ГМД поперекового відділу хребта після первинної дискектомії, за період 2013–2023 рр. у базах даних PubMed, Google Scholar, Medline за ключовими словами «рецидивуюча ГМД поперекового відділу хребта, хірургічні втручання, черезшкірна ендоскопічна поперекова дискектомія, мікродискектомія, ламінектомія, дискектомія, спондилодез». Результати. Відстежено ранні та віддалені результати первинної дискектомії з приводу ГМД із використанням декомпресійних (відкрита дискектомія, мікроендоскопічна дискектомія, черезшкірна дискектомія, ламінектомія, мінідискектомія, ендоскопічна дискектомія) і декомпресійно-стабілізувальних (дискектомія в поєднанні зі спондилодезом) методик. Найбільш успішними виявилися: через рік після операції — ендоскопічна дискектомія (12,4 % реоперацій) та спондилодез (11,8 %); через 10 років після втручання — ламінектомія (14 %) та спондилодез (10 %). Найвищі показники ревізійної дискектомії: через рік після операції — після ламінектомії (18,6 %); через 10 років — відкрита дискектомія й ендоскопічна дискектомія — по 16 %. Висновки. Рецидивуюча грижа міжхребцевого диска є раннім ускладненням первинної дискектомії, частота якого варіює залежно від методики хірургічного втручання та термінів післяопераційного періоду. Найбільш достовірними чинниками ризику є чоловіча стать, вік молодше 50 років, цукровий діабет, паління.
Epidemiological risk factors of recurrence of lumbar intervertebral disc herniation after primary discectomy (literature review)