Хірургічне лікування періацетабулярних пухлинних дефектів кісток таза - Вирва О.Є.; Малик Р.В.; Головіна Я.О. (My University, 2023)
Ураження кісток таза в разі травм або пухлинних процесів призводить до великої кількості проблем у діагностиці, лікуванні та подальшому отриманні позитивних функціональних результатів, що значно впливає на якість життя пацієнтів. Найбільш прогностично складними є ушкодження ділянки кульшової западини. Адекватне її відновлення впливає на подальшу функцію опори та ходьби пацієнтів. Мета. Розробити метод реконструкції післярезекційного пухлинного дефекту періацетабулярної ділянки таза. Методи. Розроблено та подано нову методику реконструкції дефекту періацетабулярної ділянки таза. Вона полягає в його заміщенні штучним матеріалом у вигляді трубки з поліетилентерефталату («Attachment tube»), яку попередньо наповнюють кістковими алоімплантатами, та фіксують трансосально швами до зпилів здухвинної кістки та лобкової або сідничної кісток. Іншим фрагментом трубки фіксують головку стегнової кістки до зазначеного імплантата з алокісткою. Міцність і біоактивні характеристики «Attachment tube» у поєднанні з кістковими алоімплантатами дають змогу отримати еквівалент кульшової западини та відновити функцію опори та ходьби кінцівки з певним обсягом рухів у ділянці видаленої кульшової западини. Результати. Проведено клінічну апробацію запропонованої методики й оцінено результати хірургічного лікування 9 пацієнтів з її використанням. Отримано задовільні функціональні результати: (52,6 ± 20,0) % за шкалою MSTS. Проаналізовано ускладнення. Висновки. Використання розробленої методики заміщення дефектів періацетабулярної ділянки таза має низку переваг перед наявними, а саме: застосування біологічних матеріалів, відновлення анатомічних взаємовідношень у «кульшовому суглобі» дає змогу відновити функцію нижньої кінцівки. Отримані результати доводять, що застосування авторської методики може дати прийнятні результати лікування хворих на пухлини таза з ураженням кульшової западини.
Surgical procedure for pelvic periacetabular bone tumor defects
Keywords: пухлини ацетабулярної западини; хірургічне лікування; реконструкція; кісткова алопластика; поліетилентерефталат